MINDFULNESS

Mindfulness wil zo veel zeggen als: aandachtigheid.
In het hier en nu leven met bewustzijn van wat je zintuigen registreren en wat er in je leeft aan gedachten en emoties. Aandacht voor de ademhaling zoals die is staat aan de basis van alle meditatie- en aandachtsoefeningen.

De MBCT (Mindfulness-Based-Cognitive-Therapy) oftewel aandachtstraining is gebaseerd op uitgangspunten van de MBSR (Mindfulness-Based-Stress-Reduction).
Jon Kabat-Zinn ontwikkelde deze cursus voor mensen met chronische pijn en stress. Later is de cursus aangepast (door Mark Williams e.a.) tot MBCT voor toepassing bij mentale pijn (terugkerende depressies). De bedoeling is om mensen te leren om met milde open aandacht naar de werkelijkheid te kijken. Daarmee verkrijgt men inzicht in reactiepatronen en saboterende gedachten. Mensen leren dus door middel van aandachtsoefeningen waarbij de ademhaling centraal staat, hun aandacht te richten op lichamelijke sensaties zoals pijn, verdriet en angst, in plaats van die weg te duwen, wat de gebruikelijke weg (automatische piloot) is.

Het opmerkelijke daarbij is, dat de last van de pijn en emoties daarmee vermindert……..

Behalve bij chronische pijn en depressies is Mindfulness effectief bij allerlei vormen van stress en piekeren, angst en burn out.

De aandachttraining heeft gemeen met het ademwerk dat de ademhaling centraal staat. Ademhalen is de mediator tussen lichaam en geest, die het bewuste en onbewuste met elkaar verbindt. In de aandachttraining gebruiken we de ademhaling als anker om alles wat in je leeft te registreren. Je observeert als het ware voortdurend wat er in je leeft en accepteert dat het er is. Alles mag zijn zoals het is. Pijn en verdriet horen, net zoals plezier, bij het leven. Lijden ontstaat pas door verzet tegen wat al is. Als je laat zijn wat is, en er geen gewicht eraan hangt (door gedachten erover, bv dat het er niet zou moeten zijn) wordt het leven lichter………

 

INDIVIDUELE MINDFULNESS (iMBCT):

Zie “individuele coaching

 

Praktijk Breathwork is aangesloten bij de MindfulnessFabriek: www.mindfulnessfabriek.nl